LTD
× Kérjük válasszon a fenti menüpontok közül!

Regisztráció

Általánosságban az egyéni vállalkozásról

A self-employment az Egyesült Királyságban választható vállalkozási formák között talán a legegyszerűbb, legkönnyebben áttekinthető, átlátható, legkevesebb adminisztrációs tevékenységet igénylő lehetőség arra, hogy vállalkozási szándékát szabályos keretek közé terelje.

Az utóbbi időben azonban nem csupán a vállalkozási kedvet érzők találhatják szembe magukat eme fogalommal, hanem azok is, akiket ilyen formában „alkalmaznak”, alvállalkozóként.

Ebből eredően vannak esetek amikor nem feltétlenül egyértelmű annak eldöntése, hogy alkalmazottként vagy self-employedként foglalkoztatnak valakit.

A self-employed regisztráció menete

Mielőtt regisztráltatni kívánja magát, érdemes átgondolni, hogy valóban a self–employed státusz-e a leginkább megfelelő a végezni kívánt tevékenységhez. Ennek eldöntésében, illetve további hasznos információkkal tudjuk segíteni  konzultációval, telefonon vagy előzetes időpontegyeztetést követően személyesen is.

A regisztrációt megelőzően kérjük mindenképpen tájékozódjon az ezzel a státusszal járó fizetési és egyéb kötelezettségekről.

Amennyiben a személyes találkozó mellett dönt, annak alkalmával lehetőség nyílik a szükséges dokumentumok aláírására, illetve a szolgáltatási díj megfizetésére, melyet követően megtörténik a regisztráció.

Kérdései megválaszolására természetesen telefonon is lehetőség van, amennyiben a személyes találkozót nem tartja szükségesnek, illetve a távolság miatt nehezen megoldható.

Ez utóbbi esetben kérjük, hogy e-mail útján küldje el a dokumentum-csomag kiküldéséshez szükséges adatokat:

Ezek alapján összeállítjuk és kiküldjük a kitöltendő és aláírandó dokumentum-csomagot, mely postafordultával történő visszajuttatását, a díj megfizetését és az általunk beküldött meghatalmazás feldolgozását  követően regisztráljuk Önt.

UTR szám

A UTR szó a Unique Taxpayer Reference szavak rövidítéséből adódik. Azok rendelkeznek ezzel a számmal, akik önadózóvá (self-assessmentté) válnak, így többek között tehát a self-employedok is.

A UTR számot tartalmazó levelet a regisztrációs procedúra utolsó lépéseként fogja kiküldeni az Adóhatóság (HMRC) a regisztrációt követő 2-12 héten belül. Annak ellenére azonban, hogy a UTR szám megérkezése ilyen hosszú időt is igénybe vehet, Ön már a regisztráció dátumaként megadott időponttól kezdve számlaképes. 

További lehetőségek

A self – employed státusz előnyei és hátrányai:

  • Rugalmas munkaidőbeosztás
  • Mindenki önmaga főnöke
  • Küldhető más önmaga helyett a munkavégzésre
  • Általában magasabb órabér
  • Nincs fizetett szabadság
  • Önmagának kell gondoskodnia az adóbevallásról
  • Önmaga után fizeti az adót és az NI-t
  • Kiszámíthatatlan jövedelemforrás
© 2019 ACS Liberty Group Ltd - Minden jog fenntartva WebDeb - ahol a weblapok születnek